ACP en MHP bewegen samen richting ‘Vakcentrale voor Professionals’

Nieuwsbericht

Het ziet er naar uit dat de ACP vanaf 1 januari 2014 onderdeel wordt van de ‘Vakcentrale voor Professionals'. De ACP en MHP Vakcentrale zijn de initiatiefnemers van deze vernieuwde vakcentrale die ongeveer 100.000 Nederlandse werknemers vertegenwoordigt. Elke bond houdt daarbij zijn zelfstandige positie en verantwoordelijkheid. "Wij willen terug naar waar het echt om gaat, elkaar versterken maar met de vrijheid om de belangen van de eigen sector en leden optimaal te behartigen. Voor ons staan daarbij het vak en de professionaliteit van politiecollega's centraal", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

De ACP stapte eind 2012 uit de vakcentrale CNV (zie gerelateerd nieuws onderaan dit artikel). Daaraan voorafgaand had de ACP al een uitgesproken idee over de toekomst van de vakbond in Nederland. Zowel in het Bondsbestuur van de ACP en de Algemene Ledenvergadering (ALV), het hoogste bondsorgaan van de ACP, is daar uitgebreid over gesproken. De ALV in december 2012 gaf aan het Bondsbestuur een aantal kaders mee om te zoeken naar mogelijke partners. Van de Kamp: "Zoals wij bij het afscheid van het CNV al aangaven, geloven wij niet in grote vakcentrales. Uitgangspunten bij een samenwerking zijn het vak en de professionaliteit van mensen en het zo dicht mogelijk op de werkvloer organiseren. Hierbij staan onze leden centraal." Op basis van deze opdracht zijn bestuurders van de ACP aan de slag gegaan en zijn er vele gesprekken gevoerd met verschillende partijen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het voornemen om vanaf 2014 de ‘Vakcentrale voor Professionals' te starten.

Zelfstandige positie en verantwoordelijkheid

Het waren roerige tijden voor de Nederlandse vakcentrales. Ondanks meer oog en oor voor de verschillende sectoren die de vakcentrales vertegenwoordigen, blijft er sprake van een centrale regie op bijvoorbeeld de inzet rondom cao-onderhandelingen. Deze regie zou echter bij elke specifieke sector moeten liggen. Ook is de ACP ervan overtuigd dat er ruimte is voor een vakcentrale waar - meer dan nu het geval is - het vak van de individuele werknemer centraal staat. De ‘Vakcentrale voor Professionals' zal zich richten op het behartigen van de gezamenlijke belangen van de aangesloten leden van vakbonden uit het bedrijfsleven en bij de overheid. Kenmerk van de nieuwe vakcentrale is echter dat de aangesloten vakbonden alleen samenwerken op die onderwerpen waar ze een gezamenlijk belang hebben. Denk bijvoorbeeld aan overleg binnen de Stichting van de Arbeid (Star) en de Sociaal Economische Raad (SER). Soms betekent samenwerken ook het afgegeven van een krachtig gemeenschappelijk signaal aan de samenleving, regering en parlement om zo op te komen voor de belangen van leden. Op hun eigen domein hebben en houden ze een zelfstandige positie en verantwoordelijkheid richting hun eigen leden.

Krachtige vakcentrale

Om vanaf 2014 een krachtige vernieuwde vakcentrale te vormen, is het cruciaal dat de aangesloten vakbonden in hun sector, branche of beroepsgroep een stevige positie hebben, herkenbaar, zichtbaar en aansprekend zijn. De ‘Vakcentrale voor Professionals' wil de aangesloten bonden de ruimte geven om zelfstandig, met en voor leden, handen en voeten te geven aan het vakbondswerk. Van arbeidsvoorwaarden en het handhaven van de rechtspositie tot het (bouwen aan het) vakmanschap en de professionaliteit van de individuele werknemer.

Algemene Ledenvergadering

Voordat de oprichting van de ‘Vakcentrale voor Professionals' een feit is, zijn het de leden van de ACP die tijdens de Algemene Ledenvergadering in december 2013 hun stem kunnen laten horen.

Bron: ACP Politievakbond