Amsterdam onderzoekt gebiedsverbod zakkenrollers

Nieuwsbericht

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om zakkenrollers een gebiedsverbod op te leggen. Hij doet dit na een verzoek hierover van de VVD in de hoofdstad, liet zijn woordvoerster vrijdag weten.

Notoire veelplegers
Een verbod zou op basis van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) wordt bekeken, maar de burgemeester voorziet dat het moeilijk zal zijn het op deze manier te regelen. Wel zegde hij toe dat hij met het Openbaar Ministerie (OM) zal overleggen of het vaker via het strafrecht een gedragsmaatregel, zoals een gebiedsverbod, kan eisen bij zakkenrollerij. Dat kan echter alleen bij notoire veelplegers, zei de zegsvrouw.

Openbaar vervoersverbod

Onlangs kreeg een zakkenroller volgens haar bij de rechtbank een openbaar vervoersverbod opgelegd van 2 jaar. Het ging hierbij wel om iemand die zich hier al vele malen aan schuldig had gemaakt. Van der Laan benadrukte dat een gebiedsverbod wel te controleren moet zijn. Dat gaat op bijvoorbeeld een festival makkelijker dan bij een verbod in de hele stad.

Hulp uit Roemenië

Eerder deze week schreef de burgemeester aan de gemeenteraad dat Amsterdamse agenten hulp krijgen van hun collega's uit Roemenië bij de jacht op zakkenrollers uit dat land. Tijdens de Gay Pride arresteerde de politie 46 zakkenrollers, van wie 43 Roemenen. Volgens de burgemeester zie je bij Roemenen dat ze vaak voor het eerst in Nederland worden veroordeeld. Hij wil daarom een betere informatie-uitwisseling met andere landen, zodat duidelijk wordt of de verdachten al vaker de fout in zijn gegaan. Alleen dan zou het OM een gebiedsverbod kunnen eisen.

Goed idee

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) noemde het vrijdag na de ministerraad ,,heel verstandig'' dat burgemeester Eberhard van der Laan het gebiedsverbod gaat bespreken in de 'driehoek' (met het openbaar ministerie en de politie). ,,Ik kan me voorstellen dat hij dit doet, ik vind het een goed idee en steun het. Dat je dit middel inzet, kan ik me heel goed voorstellen'', aldus Opstelten vrijdag na de ministerraad.

Bron: Binnenlands Bestuur