Maastricht mag coffeeshops verplaatsen

Nieuwsbericht

Maastricht mag coffeeshops verplaatsen

De gemeente Maastricht mag drie coffeeshops uit het centrum verplaatsen naar het bedrijventerrein Eijsden-Maastricht. De Raad van State liet het Maastrichtse bestemmingsplan 'Spreiding Maastrichtse Coffeeshops: Köbbesweg' grotendeels in stand.

De gemeente Eijsden-Margraten, Recreatiepark Dagstrand Oost Maarland en enkele andere bedrijven en inwoners van Eijsden hadden, evenals enkele Belgische grensgemeenten, bezwaar aangetekend tegen het Maastrichtse bestemmingsplan. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Voldoende motivatie

Coffeeshophouders hebben uitdrukkelijk aangegeven vrijwillig mee te werken aan de verplaatsing naar de Köbbesweg. Ook zijn zij bereid om de verhuizing zelf te financieren. Met deze verklaring heeft de gemeenteraad, naar het oordeel van de Raad van State, voldoende gemotiveerd dat het bestemmingsplan na invoering van het besloten-club- en het ingezetenencriterium uitvoerbaar is en kan het bestemmingsplan grotendeels in stand blijven.

Vernietiging

De Raad van State vernietigde wel het voorschrift in het bestemmingsplan waarin de verkoop van softdrugs expliciet wordt toegestaan. Deze bepaling is in strijd is met de Opiumwet, omdat de verkoop van softdrugs weliswaar gedoogd wordt, maar volgens die wet nog steeds illegaal en strafbaar is.

Belgische gemeenten

De Raad van State heeft ook het beroep van enkele Belgische gemeenten definitief niet?ontvankelijk verklaard. De gemeenten Blegny, Lanaken, Riemst, Visé en Voeren hebben geen 'rechtstreeks belang' bij de procedure, omdat deze gemeenten op te grote afstand van de nieuwe locatie van de coffeeshops liggen.

Burgemeester Broers van de gemeente Voeren vreest overlast en dreigt ermee de grenzen dicht te gooien. "Europa laat dit toe in het geval van risicovolle activiteiten", stelt hij in een Vlaamse krant. "Als burgemeester heb ik die macht. Ik kan alle voertuigen die van Maastricht terugkeren aan controles onderwerpen." De burgemeester van Lanaken ziet nog wel mogelijkheden om tegen toekomstige verhuisplannen te protesteren.