Teeven zet fors in op aanpak woninginbraken

Nieuwsbericht

Teeven zet fors in op aanpak woninginbraken

De ontwikkeling van het aantal woninginbraken, het teruggelopen oplossingspercentage en de lage pakkans baren staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie zorgen. "Mijn ambities voor de aanpak van woninginbraken zijn dan ook fors." Dat zegt hij in een brief naar aanleiding van Kamervragen over de aantrekkelijkheid van Nederland voor buitenlandse inbrekers.

Niet goed vast te stellen

De bewindsman reageert hiermee op vragen die het PVV-Kamerlid Lilian Helder vorige maand stelde aan de minister van Veiligheid en Justitie over het bericht Nederland paradijs voor buitenlandse inbreker.

Of het klopt dat Nederland in vergelijking met andere landen aantrekkelijk is voor (buitenlandse) inbrekers, is volgens Teeven niet goed vast te stellen. "De aantrekkelijkheid van een land voor woninginbrekers hangt immers niet alleen af van pakkans en strafmaat. Ook factoren zoals het verschil in rijkdom tussen Oost- en West-Europese landen bevorderen diefstal en inbraak."

Publiek-private samenwerking en preventie

Het aantal woninginbraken wordt in ons land met een integrale aanpak bestreden. "Dit betekent dat naast het verhogen van de pakkans en het oplossingspercentage ook stevig wordt ingezet op publiek-private samenwerking en preventie", aldus Teeven.

"Deze aanpak richt zich zowel op mobiele bendes als op lokale inbrekers. De inzet om de pakkans ten opzichte van 2009 in 2014 met 25 procent te vergroten, trekken we door van 2013-2014 naar 2015 en 2016."