Inhuur boa's (Bijzondere Opsporings Ambtenaar)

Nieuwsbericht

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat gemeenten de mogelijkheid behouden om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in te huren.

Volgens de VNG biedt inhuur gemeenten de kans om in tijden van een piek in de handhaving, tijdelijk extra capaciteit aan te trekken. Ook stelt de VNG dat inhuur een oplossing is voor het geval er door ziekte een tijdelijk capaciteitstekort dreigt te ontstaan. "De mogelijkheid tot inhuur zorgt voor de benodigde flexibiliteit."

De VNG reageert hiermee op een motie die vorige week door de SP en de PVV is ingediend tijdens een verslag algemeen overleg (VAO) in de Tweede Kamer. De motie roept het kabinet op om de mogelijkheid voor gemeenten om particuliere boa's in te huren te beperken.

De minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, stelt in zijn boa-brief (pdf, 234 kB) juist voor om deze mogelijkheid te verruimen tot het hele domein 'openbare ruimte' en ontraadde dan ook de motie. Volgens de minister bestaat de mogelijkheid om particuliere boa's in te huren al vanaf 2004 en zijn er strikte voorwaarden aan verbonden. "Daar verandert niets aan", aldus Opstelten. Een ingehuurde boa mag bijvoorbeeld niet tevens werkzaam zijn als particuliere beveiliger of een beveiligingsbedrijf onderhouden. Ook beschikt hij niet over geweldsmiddelen zoals de pepperspray en de wapenstok. Alleen het beschikken over handboeien is onder voorwaarden toegestaan. Ten slotte valt inzet van een particuliere boa onder het publiek gezag van de lokale driehoek.

Ook D66 diende een motie in. Deze motie roept de regering op om de geweldsmiddelen waarover boa's kunnen beschikken niet verder uit te breiden. Net als de SP/PVV-motie werd de D66-motie door minister Opstelten ontraden. 10 oktober stemt de Tweede Kamer over beide moties.

Bron: Politiebestel.nl