Korte terugkoppeling LOVP 12 februari 2025
18 februari 2025
Dit LOVP stonden veel verschillende onderwerpen op de agenda. Naast een vertrouwelijke briefing over de NAVO-top, sprak men over onderwerpen als bewaken en beveiligen, de uitbreiding van bevoegdheden voor politie met betrekking tot online informatievergaring, de financiële problematiek van de politie en de beschouwing van het BOA-stelsel. Daarnaast was een aantal beknoptere onderwerpen geagendeerd, waaronder het vaststellen van een gezamenlijke agenda volgend op het fundamentele gesprek dat in november plaatsvond, de ME-regeling en een terug- en vooruitblik op een aantal debatten in de Kamer.
Bewaken en beveiligen
De transitie om te komen tot een stelsel voor het beveiligen van personen onder gezag van de NCTV is een terugkerend onderwerp op het LOVP. Nadat in de stuurgroepen een aantal richtinggevende uitspraken is gedaan over het vormgeven van het gezag van de NCTV op deze taak, kan er de komende periode gewerkt worden aan de uitwerking daarvan. Daarbij gaat het om de vragen als onder wiens gezag welk type maatregelen worden uitgevoerd en of dit gebeurt vanuit regionale of landelijke politiecapaciteit. Daarnaast wordt verder uitgewerkt hoe informatiestromen tussen de verschillende gezagen worden vormgegeven. Dit LOVP zijn afspraken bekrachtigd over het monitoren van de inzet van regionale capaciteit ten behoeve van het nieuwe stelsel, zodat bij opwaartse druk hiervan ook sprake is van compensatie richting regionale eenheden. Daarnaast is nogmaals bekrachtigd dat de landelijke eenheid (LX) twee jaar lang (gerekend vanaf september 2024) zal blijven ondersteunen in het werk van de regionale bewakingseenheden, waar veel vacatures zijn ontstaan. De korpschef heeft aangegeven te verwachten dat deze vacatures in die twee jaar zullen worden ingevuld.
Bevoegdheden online informatievergaring politie
De minister werkt aan een wetsvoorstel dat voor de zomer in consultatie zal gaan, waarin de politie de bevoegdheid zal krijgen om in openbare bronnen online informatie te vergaren ten behoeve van de handhaving van de openbare orde. Deze bevoegdheid moet wettelijk goed worden verankerd, omdat dit een grotere privacy inbreuk betekent voor inwoners dan artikel 3 van de politiewet nu toestaat. Dit betekent dat ook aanvullende waarborgen nodig zijn vanuit het gezag en zelfs een onafhankelijk orgaan nodig is om op rechtmatigheid te toetsen. De komende tijd wordt uitgewerkt hoe dit werkproces eruit moet komen te zien en wordt een impactanalyse uitgevoerd. De Regioburgemeesters hebben aangegeven dat de wet vooral ook werkbaar moet blijven en dat in combinatie met een onafhankelijk orgaan een lichte toets van de burgemeester als gezag zou moeten volstaan. Daarbij moet de politie de spil in het proces en de uitvoering blijven wat hen betreft.
Financiële problematiek politie
Bekend is dat de politie kampt met een structureel financieel tekort. Dit tekort achtervolgt de politie al langere tijd en is ook met laatste intensiveringen van dit Kabinet niet opgelost. Dat betekent dat de politie zal moeten gaan bezuinigen als er geen extra geld bij komt voor deze problematiek. Omdat er sprake is van forse onderbezetting is deze problematiek niet acuut, maar doet deze zich wel voor in de meerjarenbegroting. De Regioburgemeesters hebben aangegeven dat tegelijkertijd investeren in de politie en bezuinigen niet uit te leggen is. Ook hebben zij aangegeven dat als er daadwerkelijk bezuinigd moet gaan worden, keuzes hierbinnen zorgvuldig en gezamenlijk genomen moeten worden. Men wil geen overhaaste keuzes moeten maken die leiden tot structurele ingrepen in de politiebegroting. De minister heeft aangegeven dat hij de operationele slagkracht (operationele sterkte) van de politie niet wil aantasten als er moet worden bezuinigd.
BOA-beschouwing
De minister is bezig met een fundamentele beschouwing van het BOA-stelsel. Rond de zomer wil hij een visie presenteren richting de Kamer. Daartoe lagen scenario’s voor die bedoeld zijn voor discussie. De Regioburgemeesters hebben benadrukt dat de BOA decentraal moet blijven. Vormen waarin er meer centraal beheer zou gaan plaatsvinden vinden zij onwenselijk en zullen volgens hen leiden tot het heruitvinden van nieuwe concepten van lokale handhaving. Dat kan volgens hen niet de bedoeling zijn. Het doorbreken van de verschillende domeinen vinden zij wel nodig. Tot slot gaven zij aan dat zij in de praktijk zien dat de samenwerking tussen politie en BOA’s redelijk goed verloopt dus dat de huidige praktijk in hun ogen niet direct aanleiding geeft tot grote principiële wijzigingen.
Overige onderwerpen
Agenda fundamenteel gesprek
Nadat vorige vergadering uitgebreid gesproken is over te maken fundamentele keuzes voor de politie om de organisatie op de middellange termijn goed toegerust te kunnen laten werken, is nu de agenda vastgesteld waarin een aantal trajecten gezamenlijk zal worden opgepakt. Langs een aantal lijnen wordt dit verder uitgewerkt:
- het verder differentiëren van de instroom bij politie;
- bezien of (deel)taken van de politie elders belegd kunnen worden (daarbij wordt ook naar samenwerking tussen BOA’s en politie gekeken, maar ook naar publiek-private samenwerking);
- technologische innovatie;
- zichtbaarheid, nabijheid en bereikbaarheid (waaronder nieuwe concepten voor incidentafhandeling);
- consequenties van opportuniteit en selectiviteit in de opsporing;
- politiewerk in een internetsamenleving.
Huisvesting
De minister heeft het LOVP geïnformeerd dat hij voornemens is om een brief te sturen naar de Kamer over zichtbaarheid, nabijheid waaronder huisvesting. Daarin schrijft hij dat de doorontwikkeling van de zichtbaarheid en bereikbaarheid vraagt om integrale afwegingen en dat huisvesting daarin een rol speelt, maar geen doel op zich is. Dat het gaat om een juiste combinatie van fysiek contact op straat, contact vanuit permanente fysieke locaties, digitale kanalen en andere manieren om in contact te komen met de politie wordt door de Regioburgemeesters onderschreven. Afgesproken is om het doorontwikkelen en bevorderen van de zichtbaarheid, nabijheid en bereikbaarheid van de politie te kiezen als thema voor nadere uitwerking binnen het fundamentele gesprek.
ME-regeling
Er is ingestemd met de vernieuwde ME regeling. Het betrof hier de formalisering van het ME-concept dat in 2019 uitgebreid besproken is en dat sindsdien al in de praktijk is gebracht, waaronder het flexibeler op- en afschalen van de ME.
Kamerdebatten
De minister heeft aangegeven dat de aangenomen moties in het Kamerdebat over demonstratierecht betrokken zullen worden bij de bespreking van het WODC-onderzoek dat in augustus wordt verwacht. De motie rond een verbod op gezicht bedekkende kleding wordt wel eerder uitgewerkt. Een verkenning wordt voor de zomer naar de Kamer gestuurd. Ook de motie over demonstraties in relatie tot nationale herdenkingen wordt door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties al eerder uitgewerkt.
Ook is kort gesproken over het debat rond een vuurwerkverbod. Bij de LOVP-burgemeesters is er breed draagvlak voor een dergelijk verbod. Ten aanzien van een Europees verbod op F4 vuurwerk is door de minister aangegeven dat er voorzichtig vooruitgang wordt geboekt om dit geregeld te krijgen.
Tot slot
Tot slot is door de Regioburgemeesters aandacht gevraagd voor de kosten van de invoering van de Wet gegevensdeling samenwerkingsverbanden (WGS). Voor de meeste partners is daar incidenteel geld voor beschikbaar gekomen vooruitlopend op een uitvoeringstoets die moet worden gestart. Voor de RIEC's/LIEC/beheergemeenten is dat echter niet het geval geweest. De minister heeft toegezegd dat deze kosten worden meegenomen in de uitvoeringstoets (zowel incidenteel als structureel).