Woninginbraken

Woninginbraken hebben een grote impact op de slachtoffers. Naast de materiële schade lopen de slachtoffers vaak ook immateriële schade op. Ook zorgen woninginbraken voor een groot onveiligheidsgevoel bij de burgers. Woninginbraken worden daarom gekenmerkt als high impact crime.

Aanpak van woninginbraken

De aanpak van woninginbraken is primair aan het lokaal gezag, in de lokale driehoek maken de burgemeester, officier van justitie en politie hier afspraken over. 

Best of Three Worlds

Voor het bestrijden van woninginbraken is door de politie de aanpak 'B3W, Best of Three Worlds' (rapport) (pdf, 3.9 MB) ontwikkeld. Deze aanpak combineert de bestaande politiewerkwijzen:

De aanpak zet daarbij in op de drie aspecten van woninginbraak: dader, slachtoffer en omgeving. Daarnaast blijft preventie een prominent speerpunt. Daarin hebben burgers en gemeenten een belangrijke verantwoordelijkheid. Woninginbrekers slaan meestal toe bij slecht beveiligde of matig verlichte woningen, waarbij 20% van alle woninginbraken insluiping van een niet goed afgesloten woning betreft. Technische maatregelen, zoals het keurmerk Veilig Wonen, in combinatie met sociale controle en gedragsverandering gericht op het consequent zorgvuldig afsluiten van de woning, dragen dan ook veel bij aan het voorkomen van woninginbraken.

Meer informatie