TOOI - Team Openbare Orde Inlichtingen
- Beheer politieorganisatie
- Ontwikkeling politieorganisatie en taakuitvoering
- Politiebestel en keten
- TOOI - Team Openbare Orde Inlichtingen
- Wetgeving
Delen
Als de politie optreedt in het kader van de handhaving van de openbare orde, gebeurt dat onder gezag van de burgemeester. Dit gezag omvat ook de informatievergaring en de verslaglegging daarover door de politie. Informatievergaring is een politiebrede taak, waarbij de eerste zorg hiervoor ligt bij de politie in de wijken en dorpen. Het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) fungeert met zijn heimelijke inzet als sluitstuk in de informatievergaring.
Over het TOOI
In elke politie-eenheid is een TOOI ingericht. Het TOOI levert een bijdrage aan de informatievergaring door proactief en heimelijk, middels burgerinformanten, informatie in te winnen over mogelijke ernstige verstoringen van de openbare orde. Het TOOI acteert daarbij op basis van artikel 3 van de Politiewet 2012 en verwerkt politiegegevens op basis van artikel 10 lid 1.c van de Wet politiegegevens.
Landelijke handreikingen
Om de gezagsrol van burgemeesters ten opzichte van TOOI te versterken en het bestuurlijk toezicht nader vorm te geven, zijn eind februari 2024 twee landelijke handreikingen vastgesteld: de handreiking beleidskader en bestuurlijk afwegings- en toetsingskader TOOI en de handreiking regionale adviescommissie TOOI. Deze handreikingen zijn in opdracht van de regioburgemeesters ontwikkeld, in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie. Op basis van de handreikingen kan binnen de regionale eenheden uitwerking en (bestuurlijke) vaststelling van het beleidskader en het afwegings- en toetsingskader plaatsvinden en kan een adviescommissie worden ingericht. Aanvullend op deze handreikingen is er ook een factsheet ontwikkeld voor bestuurders en een intern toetsingskader voor gebruik binnen de politieorganisatie.
Documentatie
Hieronder is alle bestuurlijk relevante informatie over TOOI te vinden: