Geweld tegen politie, impact op werk èn privéleven

Nieuwsbericht

Meer dan duizend ACP-leden namen in het zomerseizoen deel aan een onderzoek naar ‘geweld tegen politie', dat in opdracht van de ACP en Loyalis is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Motivaction. Dit onderzoek stond stil bij ervaringen, gevolgen, verantwoordelijkheden en mogelijke oplossingen. "De impact van geweldsincidenten tegen politiemensen wordt flink onderschat. De uitkomsten van het onderzoek laten dat eens te meer zien", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

‘Grote vechtpartij en geweld tegen politie', ‘Meer geweld tegen politie' en ‘Zeven agenten slachtoffer van mishandeling'. Het is zomaar een greep uit een reeks artikelen die de afgelopen maanden in de media zijn verschenen. De actualiteit drukt iedereen met de neus op de feiten. Het is ook niet voor niets een onderwerp dat de ACP hoog op de agenda heeft staan. Zo heeft de ACP jaren geleden al aan de bel getrokken om geweld tegen politiemensen tegen te gaan en heeft daarvoor ook zelf maatregelen aangedragen (zie gerelateerd nieuws). Een oplossing voor dit maatschappelijke probleem blijft vooralsnog echter uit. Er is nog altijd een lange weg te gaan. Ook de leden die afgelopen zomer deelnamen aan het onderzoek onderstrepen dat dit het belangrijkste inhoudelijke onderwerp is, waarmee de ACP zich moet blijven bezighouden.

Forse gevolgen

De politie is er om de orde in de samenleving te handhaven en strafbare feiten te onderzoeken. Hiermee vervult de politie een unieke rol in Nederland. Daar heeft de gehele Nederlandse samenleving baat bij. Dat het werk bepaalde risico's met zich meebrengt, daar zijn politiemensen, net als andere hulpverleners, zich van bewust. Ook het risico om met geweld te worden geconfronteerd maakt daar onderdeel van uit. Politiecollega's worden regelmatig zelf ‘slachtoffer' van geweld. Politiemensen worden ervoor opgeleid met deze confrontaties om te gaan. Je zal ze daar dan ook niet snel over horen klagen. Dat betekent niet dat het een beroepsrisico is en/of als zodanig moet worden geaccepteerd. Van de Kamp: "Confrontaties met geweld - van scheldkanonnades en bedreigingen tot fysieke mishandeling - heeft niet alleen forse gevolgen voor het werk van collega's. Het heeft bovendien een enorme impact op het privéleven van de betrokken collega('s). Dit blijkt ook uit het onderzoek dat de ACP in samenwerking met Loyalis liet uitvoeren door onderzoeksbureau Motivaction. Veel mensen realiseren zich dat helaas niet."

Druk op privéleven

Van alle ACP-leden die deelnamen aan het onderzoek heeft 87 procent te maken gehad met werkgerelateerd geweld, waarvan 28 procent aangeeft dat het voor druk zorgt op het gezinsleven en/of hun relatie. Daarnaast ervaart 18 procent van de leden emotionele problemen. Gelet op de combinatie werk en privé is het verder belangrijk om te melden dat 29 procent buiten werktijd om wordt geconfronteerd met geweld dat direct te maken heeft met het werk. Verder gaf 15 procent van diegenen die gevolgen hebben ondervonden van geweld aan bang te zijn om door het werk in de privésfeer te worden geconfronteerd met geweld.

Oplossingsrichtingen

Van het totaal aantal deelnemers aan het onderzoek droegen 800 leden mogelijke oplossingen aan om geweld tegen politie terug te dringen. Een greep hieruit.

> Meer aandacht voor de risico's en de gevolgen van geweld in de dagelijkse praktijk
> Daders zwaarder straffen. Rechters moeten beter inzicht krijgen in politiewerk. Er is frustratie over het optreden van de rechterlijke macht in zaken van geweld tegen politieambtenaren.
> Meer en betere trainingen om fysiek en mentaal weerbaarder te zijn.
> Leidinggevenden beter opleiden voor betere nazorg voor personeel, zodat de werkgever beter achter de gedupeerde collega kan staan.
> Meer aandacht tijdens trainingen voor impact/gevolgen op privéleven.

De ACP brengt de komende tijd de uitkomsten van het onderzoek en de oplossingsrichtingen op verschillende manieren onder de aandacht van de werkgever, politici en burgers. Met als uiteindelijk doel voor ogen dat er verder wordt gewerkt aan het terugdringen van geweld tegen politiemensen.

Bron: ACP Politievakbond