Handreiking aanpak radicalisering en terrorismebestrijding

Nieuwsbericht

De aanpak van radicalisering en terrorisme is één van de belangrijkste thema's in het internationale en nationale veiligheidsbeleid. Jihadisme vormt op dit moment een substantiële bedreiging voor de nationale veiligheid van Nederland en de internationale rechtsorde. In Nederland is de jihadistische beweging een kleine, maar gevaarlijke extremistische, sekte-achtige groepering die geweld propageert als enig middel om haar doelen te realiseren.

De rijksoverheid werkt sinds het dreigingsniveau terrorisme in maart 2013 werd verhoogd, intensief aan de versterking van de aanpak van radicalisering en terrorismebestrijding in Nederland. In dit kader is in augustus 2014 de Integrale Aanpak Jihadisme gestart. Het doel van de aanpak is drieledig: beschermen van de democratische rechtsstaat, bestrijden en verzwakken van de jihadistische beweging in Nederland en het wegnemen van de voedingsbodem voor radicalisering.

Deze handreiking is opgesteld om gemeenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van een lokale aanpak voor de bestrijding van radicalisering en terrorisme. Een belangrijke uitdaging is om een goede balans te vinden tussen een bestuurlijke en strafrechtelijke aanpak en het voorkomen van radicalisering en maatschappelijke spanningen.

Handreiking aanpak van radicalisering en terrorismebestrijding op lokaal niveau. (pdf, 605 kB)