Jaarlijks overleg regioburgemeesters en COR Politie
4 oktober 2021
Jaarlijks spreken de regioburgemeesters met de leden van de Centrale Ondernemingsraad Politie (COR). Zij zien dit als een waardevol moment om juist vanuit medezeggenschap te horen hoe het met de organisatie en haar medewerkers gaat. En ook om te beluisteren wat het gezag voor de medewerkers kan betekenen.
Op maandag 27 september troffen de voorzitter van de regioburgemeesters, burgemeester Halsema, en de portefeuillehouders personeel, burgemeester Wienen, en financiën, burgemeester Bruls, de COR in het provinciehuis te Utrecht. Op de agenda stonden het Position Paper van de COR en ook het thema een flexibele organisatie.
De leden van de COR hebben hun position paper onlangs aangeboden aan de minister van JenV. Met het paper vragen zij aandacht voor diverse onderwerpen. Zij roepen op tot een stevige gebiedsgebonden politie en uitbreiding van de basisteams. Onder andere door verder te gaan met het omzetten van de sterkte van aspiranten naar volledige opgeleide agenten in de basisteams. De regioburgemeesters complimenteren de COR met haar position paper. Het raakt aan de benodigde investeringen in en flexibilisering van de organisatie en versteviging van de basisteams. Ze vragen naar hun kijk op het doormandateren van sturingsmogelijkheden zoals budgetten in de organisatie. De COR licht toe dat het gaat om het luisteren naar de behoeften op de werkvloer qua materieel en prioriteiten. Door middel van teamplannen kan er vanuit onderop in kaart gebracht worden wat je nodig hebt om je werk te kunnen doen, zodat een teamchef samen met het gezag kan kiezen. De COR geeft aan dat het thuiswerken merendeels betrekking heeft op ondersteunend personeel en dat dat verrassende ervaringen laat zien. Er is een betere balans tussen werk en privé en het ziekteverzuim daalt mogelijk ten gevolge van een verbetering van die balans.
De COR roept de minister en zijn opvolger op tot een stabiele financiering van politie en verwijzen daarbij ook naar het gezamenlijke position paper van politie en de gezagen. De COR pleit voor het oplossen van structurele tekorten om de basis op orde te brengen en om ook toekomstige ambities te kunnen realiseren. Zij vragen ook om blijvende investering in de informatievoorziening van politie. De regioburgemeesters geven aan zorgen te hebben over de financiële situatie en de recent aangekondigde ombuigingen. Zij zien dat dat de onderbezetting nu de structurele financiële tekorten dekt. Als je op sterkte komt, betekent dat onvermijdelijk een financieel probleem.
De regioburgemeesters zijn benieuwd hoe de COR het draagvlak voor flexibiliteit in de organisatie ervaart. De COR geeft aan dat zij ziet dat de organisatie om meer flexibiliteit en adaptiviteit vraagt. In het position paper schrijft zij dat dat door het bieden van meer financiële zeggenschap, verlaging van bevoegdheden en ruimte voor professionals kan worden gerealiseerd. De organisatie is gestold in formatie en budget, qua flexibiliteit moet de organisatie een stap gaan zetten en dat wil de COR ook uitstralen. De COR wil wel oog hebben voor spanningen en onzekerheden die het ook met zich meebrengt voor individuele medewerkers. Zij roepen daarom ook op om een personeelsbeleid te creëren met een menselijke maat op de lange termijn. De regioburgemeesters geven aan dat zij ten aanzien van flexibilisering van de organisatie nog wel een aantal bestuurlijke bespreekpunten ziet, zoals hoe om te gaan met sturing binnen de vaste kaders van formatie en budget en de verantwoordelijkheden van het gezag en ruimte van een teamchef daarbinnen. Deze aspecten agenderen zij voor bespreking in een LOVP.
Tot slot hebben de regioburgemeesters de COR gevraagd waar zij in kunnen helpen. De COR antwoordt dat als er taken bijkomen, er ook taken af moeten. Ook in het position paper roept de COR de minister op om de politie niet meer taken te geven zonder er taken af te halen of extra (financiële) middelen toe te kennen. De COR vraagt het gezag nadrukkelijk om scherp te kiezen, zeker in tijden van personele krapte. De regioburgemeesters omarmen dit en benadrukken dat dit ook transparantie vraagt, wat is er te kiezen en waar zit nog wel of geen ruimte.