Sterke politie door landelijke en regionale samenwerking

6 november 2019

De Landelijke Eenheid van de politie staat voor nationale operationele samenhang en internationale verbinding. De specialismen staan ten dienste van het gehele korps en variëren van speciale interventies, (inter)nationale intelligence, landelijk overzicht voor aansturing van politie-eenheden, tot specifieke ondersteuning zoals bereden politie, luchtsteun en forensische specialismen. Spoedeisende inzet loopt hierbij doorgaans via het operationeel centrum van de Landelijke Eenheid, planmatige ondersteuning via inzetcoördinatie en reguliere kanalen.

Daarnaast heeft de Landelijke Eenheid enkele zelfstandige taken, die vanwege aard en omvang landelijk georganiseerd zijn. Dit gaat om interventies op de infrastructuur (weg, water, spoor), de beveiliging van personen en om de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De Landelijke Eenheid zoekt in haar werk nadrukkelijk de verbinding met de regionale eenheden om elkaar te versterken.

Eén van de vele voorbeelden uit de praktijk: Basisteam Dongemond en FIT in actie

Eind september verzamelde de politie zich bij verschillende beachclubs in Drimmelen. Hun doel was het verzamelen van informatie en het krijgen van zicht en inzicht op criminele activiteiten. Vanwege hun expertise op het gebied van controleren, vroeg het basisteam Dongemond om assistentie van het Flexibel Interventie Team van de Dienst Infrastructuur. Het FIT sloot graag bij de actie aan. Met hun flexibel in te zetten capaciteit kan het FIT namelijk goed en snel inspelen op acute problematiek.

Deze samenwerking wierp zijn vruchten af. Terwijl het basisteam de beachclubs controleerde en daar veel waardevolle informatie verzamelde, spotte het FIT een verdacht voertuig. Het voertuig werd op vrijwillige basis doorzocht, waarbij zij schade aan het middenconsole constateerden. Met hun ervaring en een beproefde methodiek op het opsporen van verborgen ruimtes, werd er direct doorgepakt. Er werden, verspreid in de auto, 205 ponypacks met cocaïne en 1000 euro aangetroffen.

Jesper, coördinator van de actie en werkzaam bij het basisteam, blikt tevreden terug: ‘Wij zijn blij dat we bij dit soort acties als basisteam ondersteuning krijgen van diensten met specialismen. Het FIT heeft ons dan ook enorm geholpen. Het was een erg succesvolle integrale actie op meerdere vlakken!’

Samenwerking is versterking

Een ander voorbeeld was een samenwerking tussen diverse collega’s van politieteam Langstraat en het Flexibel Interventie Team. Zij zaten met verschillende gemeenten om tafel en maakten samen de afspraak om een actie te draaien, met het accent op leren en natuurlijk het behalen van mooie resultaten.

Zij spraken af om vier dagen lang diverse acties te draaien. Voorafgaand hieraan werkten zij een dag  aan extra kennisoverdracht. Hierbij gaf een medewerker van het FIT een presentatie over verborgen ruimtes, afwijkend gedrag bij observaties, interviewtechnieken en de werkwijze waarop je zo volledig mogelijk kunt controleren.

Tijdens de acties werden medewerkers van het FIT gekoppeld aan agenten van politieteam Langstraat. Dit zorgde voor goede samenwerking en maximale kennisoverdracht aan beide kanten. Het resultaat mocht er zijn: bij de acties werden diverse chemicaliën, drugs en wapens aangetroffen. Ook in de toekomst zullen de teams nog veel gebruik maken van elkaars expertise.

Kennis delen

De Landelijke Eenheid is een expertise eenheid. Dit geeft de verantwoordelijkheid om vernieuwende technologieën bruikbaar te maken en nieuwe inzetconcepten te ontwikkelen. Die kennis gebruikt de Landelijke Eenheid zelf, zoals het voorbeeld hierboven, maar leert deze ook uit. De kennis is tenslotte voor de hele politie van meerwaarde.

Samenwerking op alle niveaus helpt om de mogelijkheden tot ingrijpen te verbreden en van elkaar te leren. Ook de eenheden ontwikkelen meer gevoel voor wat er in elkaars domein speelt en kunnen zo meer precisie aanbrengen in het werk en elkaar versterken. Enkele recente acties laten zien dat de kracht zit in het samenbrengen van hun kennis en informatie uit de wijk door de regionale eenheid en de werkwijze en ervaringen van, in dit geval, het Flexibel Interventie Team van de dienst Infrastructuur.