Sterkteverdeling politie: Onderzoek naar toegenomen mobiliteit en veranderingen in criminaliteit
18 februari 2020
Op 13 februari stuurde de minister van Justitie en Veiligheid het rapport “onderzoek naar toegenomen mobiliteit en veranderingen in criminaliteit” naar de Tweede Kamer. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het WODC. Ook in het laatste Landelijk Overleg Veiligheid en Politie is over de uitkomsten van dit rapport gesproken.
In het Regeerakkoord 2017-2021 is gesteld dat de verdeling van de inzet van de politie over de eenheden, zoals deze is opgenomen in de bijlage bij het Besluit verdeling sterkte en middelen politie, geactualiseerd moet worden. In 2018 is een quickscan uitgevoerd naar actuele thema’s die mogelijk van invloed zijn op de werklast en die niet of mogelijk niet voldoende in het herziene budgetverdeelsysteem (HBVS) zitten. Er zijn 29 mogelijk relevante thema's verkend. Voor 27 van deze thema's bleek er geen aanleiding om de verdeling te herzien. Voor twee thema's kon hierover in de quickscan nog geen uitspraak worden gedaan. Besloten werd een nader onderzoek uit te voeren naar de vraag in hoeverre er in het HBVS voldoende rekening is gehouden met de problematiek die “toegenomen mobiliteit” en de “veranderingen in de criminaliteit” vanaf 2010/2012 met zich meebrengen. Dat heeft geleid tot het onderzoek en recent uitgekomen rapport van het WODC.
De minister heeft het rapport besproken in het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie. Ook dit rapport geeft - net als de eerder uitgevoerde quickscan - onvoldoende aanleiding de verdeling van de sterkte over de eenheden van de politie op dit moment te actualiseren. Inhoudelijk schetst het rapport samengevat dat er een aantal thema’s invloed kunnen hebben op de werklast, te weten ‘drugsproductie, import en export’, ‘cybercriminaliteit’ en ‘contraterrorisme’. Ook toerisme lijkt volgens het WODC rapport invloed te hebben op de benodigde politiecapaciteit. Deze factor is deels al wel meegenomen in het HBVS onder de noemer horeca (incl. hotels, hostels en campings ). Het WODC stelt dat het aannemelijk is dat de groei van het toerisme sinds het HBVS invloed kan hebben op de werklast. Er is volgens de onderzoekers echter onvoldoende kwantitatieve data die aangeeft wat de impact op de werkdruk is voor deze verschijnselen.
Naar aanleiding van dit onderzoek naar de sterkteverdeling is afgesproken niet in te zetten op het opzetten van nieuwe registraties om deze punten verder uit te werken, maar juist gezamenlijk aan de slag te gaan om op een pragmatische manier te komen tot een nieuw sterkteverdeelmodel in plaats van het huidige HBVS voor nieuw te verdelen sterkte. In het LOVP is afgesproken dat de politie vanuit haar professionaliteit zal starten met een gezamenlijke verkenning van praktische opties voor de verdeling van eventuele toekomstige extra sterkte. Aangegeven is daarnaast dat de gezamenlijke ambitie moet zijn om de komende jaren de aspiranten uit de sterkte te halen. Dat wil zeggen dat zij formatief niet meer tellen als volledig inzetbare sterkte.