Korte terugkoppeling LOVP 20 april 2020

23 april 2020

In het LOVP van 20 april is met name over de impact van COVID-19 op het politiewerk en over het politieonderwijs gesproken.

Nieuwe DG Politie en Veiligheidsregio’s
Allereerst werd de nieuwe DG Politie en Veiligheidsregio’s mevrouw Vogelzang door de minister geïntroduceerd.

Impact COVID-19
Belangrijk punt deze vergadering was de impact van COVID-19 op het politiewerk. De korpschef gaf aan dat traditionele criminaliteit (fors) lijkt te dalen (denk aan straatroven en woninginbraken). In de opsporing werkt men ook gewoon door. Zaken die eerder moesten blijven liggen (plankzaken) met opsporingsindicatie kunnen daardoor worden opgepakt. Ook is er ruimte voor data-analyses in het kader van ondermijnende criminaliteit.

Ten aanzien van handhaving van de coronamaatregelen is zichtbaar dat er meer sprake is van verschillende vormen van overlast. Burenruzies en overlast van jongeren nemen toe, net als vernieling en vandalisme. Er is een stijging zichtbaar in het aantal bekeuringen in het kader van overtreding van de noodverordeningen.

Ook leven er zorgen over huiselijk geweld. Dit is nog niet terug te zien in de cijfers, maar politie blijft alert en houdt wel goed contact met maatschappelijke organisaties, zoals Veilig Thuis. De burgemeesters delen deze zorg en zeggen signalen te ontvangen via huisartsen.

Binnen de politieorganisatie valt het ziekteverzuim nog relatief mee. Wel leven er zorgen op de werkvloer over coronahoesters/-spugers.

Geweld tegen de politie laat geen stijging zien, wel uitten de regioburgemeesters zorgen over geweld tegen handhavers. De samenwerking tussen politie en BOA blijft topprioriteit, ook is zichtbaar dat deze samenwerking steeds beter verloopt.

Politieonderwijs
Het tweede agendapunt ging over de voorgenomen aanpassingen in het politieonderwijs om de inzetbaarheid te vergroten. Gesproken is over het verkorten van de opleidingen en wat dit betekent voor behoud van kwaliteit. Ook het tweede jaar -dat intensievere begeleiding op straat vergt- is besproken, waarbij door de regioburgemeesters is aangegeven dat inzetbaarheid in dit tweede jaar echt geborgd moet zijn.

Tot slot is bij dit onderwerp ook aangegeven door de regioburgemeesters dat het van belang is om betere verbindingen te leggen met het reguliere onderwijs (ROC's).

Daarnaast zijn met de vakbonden voorstellen besproken om de inzetbaarheid van politiemensen te vergroten. Het gaat onder meer om het verruimen van de aanstelling van politievrijwilligers.

De korpschef heeft verder aangegeven dat het van belang is zuinig te blijven omspringen met politiecapaciteit met het oog op het najaar en een mogelijke piek in evenementen (als er dan sprake zou zijn van versoepeling van maatregelen).

Veiligheidsagenda
Tot slot is gesproken over de behaalde resultaten op de Veiligheidsagenda in 2019. Ondanks de overall goede resultaten, hebben de minister en staatssecretaris net als de regioburgemeesters zorgen over het thema mensenhandel. De resultaten blijven ondanks alle inspanningen toch achter. Dit blijft een onderwerp waar alle partijen aandacht aan moeten blijven schenken.

Overige zaken
Verder kwamen de jaarverantwoording, het addendum van de meerjarige aanschrijving voor de politie en de zorgen van de regioburgemeesters en OM over de gevolgen van de beperkingen in de rechtbanken als gevolg van de COVID-19 maatregelen aan de orde.