Korte terugkoppeling LOVP 25 mei 2020
28 mei 2020
Tijdens het LOVP van 25 mei is over diverse onderwerpen gesproken, waaronder de effecten van de coronacrisis op het politiewerk, de inzet op bewaken en beveiligen en de voorjaarsnota in relatie tot de aanpak van ondermijning, de taskforce operationele sterkte en capaciteit, de visie op diversiteit binnen de politie en tot slot samenwerking met en inzet van de buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s).
Effecten corona
Het beeld is nog steeds dat traditionele vormen van criminaliteit minder aan de orde zijn momenteel. Wel ziet men een forse stijging van de overlastmeldingen. Ten aanzien van online fraude is er sprake van een gestage stijging, vooral bij horizontale fraude. Dit is echter niet per se corona gerelateerd, maar een voortzetting van een al eerder ingezette stijging. Het ziekteverzuim binnen de politie ligt lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Aandacht gaat momenteel ook uit naar het inrichten van de 1,5 meter eisen in de bedrijfsvoering en huisvesting van de politie. Een precies beeld over wat dit betekent is nog niet te geven.
Bewaken en beveiligen en de voorjaarsnota in relatie tot ondermijning
De regioburgemeesters zijn te spreken dat er ondanks de Covid-19 crisis een substantieel bedrag is vrijgemaakt voor de aanpak van ondermijning en het bewaken en beveiligen. Ten aanzien van dit laatste punt is uiteraard de vraag wanneer men de effecten van het extra geld gaat merken. Met andere woorden: wanneer vloeien als gevolg van de te nemen maatregelen uit de voorjaarsnota mensen weer terug naar de basisteams. In de loop van / tegen het einde van volgend jaar zal dit het geval zijn (als de middelen zijn vrijgevallen, moeten mensen ook geworven en opgeleid worden).
De structurele financiering van de regionale en lokale aanpak van ondermijning is niet gerealiseerd in de voorjaarsnota. Aangegeven is dit gezamenlijk te willen agenderen en realiseren in een volgend kabinet. Ten aanzien van het MIT is aangegeven dat de verbinding met het bestuur en de regio’s essentieel is voor het slagen van de aanpak.
Taskforce operationele sterkte en capaciteit
Dit onderwerp gaat met name over het verkorten van de basis politieopleiding en daarmee het versneld inzetbaar krijgen van politiepersoneel. Vanuit de regioburgemeesters is aangegeven dat het een prestatie van formaat is om het van de grond te krijgen, maar er vertrouwen is dat dit gaat lukken, met behoud van kwaliteit. Opgemerkt is wederom dat er werk gemaakt moet worden van gecombineerde opleidingen met het regulier onderwijs. Ook is er door het OM aandacht gevraagd voor de instroom en inzetbaarheid van aspiranten die de opsporingsrichting kiezen.
Visie op diversiteit
De politie hield een presentatie over de nieuwe visie op diversiteit. In dit stadium misten de regioburgemeesters nog concreetheid, deze volgt later gaf de politie aan. De eerste stap gaat over het bepalen van de koers en het eigenaarschap beleggen in de politieorganisatie zelf, om diversiteit de normaalste zaak van de wereld te laten zijn. Het vertrouwen van de samenleving in de politie is de belangrijkste graadmeter voor het slagen van de opgave. Ook werd aangegeven dat bij de werving van nieuw personeel, lokaal gekeken gaat worden naar de benodigde diversiteit.
Samenwerking en inzet BOA’s
Bij het agendapunt over de BOA zijn drie punten meegegeven. De regioburgemeesters vinden dat gemeenten als werkgever aan tafel moeten zitten, er tempo gemaakt moet worden in lopende discussies en dat er een verschil is tussen beschermings-/verdedigingsmiddelen en wapens/geweldsmiddelen. De minister stelt zich op het standpunt dat hij geen geweldsmiddelen wil toekennen in algemene zin, mede omdat dit ook niet in het huidige stelsel past. De politie heeft het geweldsmonopolie. Wel ziet hij mogelijkheden in betere samenwerking met politie en het gebruik van beschermende middelen (bijvoorbeeld bodycams).