Regio Oost-Brabant (9)

Over regio Oost-Brabant (9)

De eenheid Oost-Brabant is ontstaan uit de samenvoeging van de regio’s Brabant-Noord en Brabant-Zuid-Oost. De drie districten Helmond, Eindhoven en ’s Hertogenbosch zijn samengesteld uit negen relatief grote basisteams. De regio is divers en heeft een eigen cultureel karakter. Het bevat zowel een hoog aandeel van de Nederlandse agrarische sector als een belangrijke maak- en kennisindustrie in de Metropoolregio Eindhoven.

Bij door het regionale bestuur vastgestelde prioriteiten zit steevast het aanpakken van georganiseerde (ondermijnende) criminaliteit en van geweld. Het de-normaliseren van drugsgebruik is een voorbeeld van een door het Regionaal Bureau Integrale Veiligheid ondersteund project.

Overlegstructuur
Het driehoeksoverleg vindt op basisteamniveau plaats, tenzij de specifieke problematiek van een gemeente om een lokale driehoek vraagt. Deelnemers zijn de burgemeester(s) van de gemeente(n) in het gebied van het basisteam, de officier van justitie en de chefs van het basisteam. Het aantal deelnemende burgemeesters per driehoek varieert van twee tot negen. In veel gevallen is ook een vertegenwoordiger van de belastingdienst aanwezig ten behoeve van de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Eindhoven kent een driehoek met het sectorhoofd van het politiedistrict.

Op het niveau van de eenheid overleggen de regioburgemeester, de plaatsvervangend regioburgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef periodiek met elkaar in een regionale driehoek. Dit is een klankbord voor de regioburgemeester waarin ook wordt teruggekoppeld van landelijke overleggen.

Daarnaast is er tweemaal per jaar een Regionaal Overleg Veiligheid waar alle burgemeesters, de leiding van het arrondissementsparket, de eenheidsleiding van de politie, de belastingdienst en de directeuren van de twee veiligheidsregio’s bijeenkomen. Buiten een enkel besluitvormend issue worden deze bijeenkomsten veelal gebruikt voor de thematische behandeling van een onderwerp.

De Bestuurlijke Regiegroep is de verbindende schakel tussen de genoemde overlegvormen; de Bestuurlijke Regiegroep bestaat uit de regioburgemeester, de hoofdofficier van justitie en de voorzittende burgemeesters van de basisteamdriehoeken.  De politiechef neemt deel aan het overleg.

Delen

Oppervlakte 2.847 km2
Inwoners 1,4 miljoen
Gemeenten 37
Districten 3
Basisteams 9
 • Asten
  Bergeijk
  Bernheze
  Best
  Bladel
  Boekel
  Boxmeer
  Boxtel
  Cranendonck
  Cuijk
  Deurne
  Eersel
  Eindhoven

 • Geldrop-Mierlo
  Gemert-Bakel
  Grave
  Heeze-Leende
  Helmond
  's-Hertogenbosch
  Heusden
  Laarbeek
  Landerd
  Meierijstad
  Mill en Sint Hubert
  Nuenen, Gerwen en Nederwetten
 • Oirschot
  Oss
  Reusel-De Mierden
  Sint Anthonis
  Sint-Michielsgestel
  Someren
  Son en Breugel
  Uden
  Valkenswaard
  Veldhoven
  Vught
  Waalre