Regio Midden-Nederland (3)

Over regio Midden-Nederland (3)

De centrale ligging van de regio gecombineerd met een uitstekende bereikbaarheid (weg, spoor, water en straks ook lucht) is kenmerkend. De eenheid kent zowel grootstedelijk als landelijk gebied en enkele middelgrote steden. De twee voormalige korpsen Flevoland en Gooi- En Vechtstreek zijn twee van de vijf politiedistricten en daarmee congruent aan die veiligheidsregio’s. Utrecht-stad kent een eigen district.

In 2019 hebben de 39 burgemeesters, het Openbaar Ministerie en de politie van Midden-Nederland drie gezamenlijke prioriteiten benoemd waarop ze hun krachten bundelen. Te weten ‘georganiseerde ondermijnende criminaliteit’, ‘cyberveilligheid’ en ‘verbinding van Veiligheid met Zorg’. Op deze thema’s vormen genoemde partners samen met andere partijen een krachtige Veiligheidscoalitie. Iedereen, inclusief de ruim twee miljoen inwoners, maatschappelijke instellingen en bedrijfsleven in de regio, heeft een stukje van de veiligheidspuzzel in handen. Op iedere prioriteit is een taskforce actief, met bestuurlijke vertegenwoordiging vanuit ieder district, die zorgt voor meer inzicht, handelingsperspectief en stimulans het in samenhang te gebruiken. Daarmee hoeft het wiel maar één keer uitgevonden te worden. Het bureau Regionale Veiligheidsstrategie heeft een spilfunctie in de ondersteuning van de samenwerking.

Bestuurlijk overleg
Tenzij een acute situatie een lokaal overleg vereist vinden gezagsdriehoeken doorgaans op het niveau van het basisteam plaats. In Utrecht overlegt de burgemeester met het sectorhoofd van Utrecht-Stad en de gebiedsofficier. Ook Amersfoort, Almere en Lelystad kennen een eigen driehoek. Veelal worden ook per basisteam gezamenlijke integrale veiligheidsplannen gesmeed.

Vier keer per jaar komen burgemeesters, sectorhoofden en gebiedsofficieren bijeen in districtelijke veiligheidscolleges waar o.a. de producten van de taskforces worden besproken

Twee maal per jaar komt het Regionaal Veiligheidscollege bijeen voor een thematische uitdieping van onderwerpen op de regionale bestuursconferenties. Daarin worden tevens de nodige formele besluiten genomen zoals het vaststellen van de veiligheidsstrategie en het bepalen van de opdrachten aan de Taskforces.

Vier keer per jaar komen de voorzitters van de vijf districten bijeen met de politiechef en hoofdofficier in het Adviescollege Veiligheid. Actuele ontwikkelingen in de districten en onderwerpen uit landelijke overleggen komen aan bod.

Delen

Inwoners 2.050.000
Gemeenten 39
Districten 5
Basisteams 18
  • Almere
    Amersfoort
    Baarn
    Blaricum
    Bunnik
    Bunschoten
    De Bilt
    De Ronde Venen
    Dronten
    Eemnes
    Gooise Meren
    Hilversum
    Houten
  • Huizen
    IJsselstein
    Laren
    Lelystad
    Leusden
    Lopik
    Montfoort
    Nieuwegein
    Noordoostpolder
    Oudewater
    Renswoude
    Rhenen
    Soest
  • Stichtse Vecht
    Urk
    Utrecht
    Utrechtse Heuvelrug
    Veenendaal
    Vijfheerenlanden
    Weesp
    Wijdemeren
    Wijk bij Duurstede
    Woerden
    Woudenberg
    Zeewolde
    Zeist